کرایوژنیک از شاخه‌ های علم فیزیک می باشد که به بررسی کاربرد یا تولید دماهای بسیار پایین و یا رفتار مواد در دماهای بسیار پایین می پردازد. از برخی گازهای مایع در بسیاری از کاربردهای کرایوژنیک استفاده می شود. متداول‌ ترین عنصر استفاده شده در کرایوژنیک نیتروژن مایع می باشد و در سراسر جهان نیز قابل خریداری می باشد. هلیوم مایع، کمترین درجه حرارت قابل دسترس را ارائه می دهد. دانشمندان زمانی یک گاز را کرایوژنیک می نامند که قابلیت میعان در دماهای کمتر از منفی 150 درجه را داشته باشد. فرایند کرایوژنیک در حال حاضر یکی از پرهزینه ترین و کارآمد ترین روش های تولید اکسیژن، نیتروژن و میعانات گازی در تناژ بالا در صنعت می باشد. 

در واحد های جداساز با استفاده از چند ستون تقطیر فرایند تولید گازهای مایع با خلوص بالا از هوای فشرده انجام می شود. با توجه به نیاز بازار پیش بینی شده در آینده ای نزدیک توانایی تولید از طریق فرایند کرایوژنیک به ۵۰۰۰ تن در روز خواهد رسید.

مخازن کرایوژنیک:

مخازن کرایوژنیک دارای دو مخزن داخلی و خارجی هستند. مخزن داخلی از جنس  استیل آستنیتی  هستند، که مخزن خارجی آن از فولاد کربن می‌باشد. عایق بین آن ها نیز از جنس پرلیت می باشد که موجب ایجاد خلاء در این فضا می شود. از این مخازن برای نگهداری مایعات بسیار سرد با دمای -150 درجه و حتی کمتر از آن استفاده می شود. این مخازن با کمترین تبادل حرارت از مایعات محافظت می کند. به طور کلی این مخازن انواع فولاد را در کنار هم گردآوری کرده تا بدون آلودگی و با فشار بالا بتواند از مایعات نگهداری کند.

مخازن کرایوژنیک بدون مصرف برق از مایعات فوق سرد نگهداری می کند. پوشش خارجی این مخازن از جنس رنگ می باشد که از خوردگی جلوگیری میکند. این مخازن می توانند نگهدارنده ی گازهایی از قبیل اکسیژن، نیتروژن و آرگون، هیدروژن، کربن دی اکسید، اتان، LNG و هلیوم در حالت مایع، دماهای منفی و در طولانی مدت باشند. همچنین جداسازی گازهای موجود در هوا به وسیله ی میعان بخار آن ها در این مخازن صورت می پذیرد. این مخازن حمل و نقل گازها را نیز آسان میکنند. مخازن کرایوژنیک به صورت عمودی و افقی و در فشار کاری و جم استاندارد بوده و مطابق با الزامات اقتصادی مشتریان در حجم های 1،2،6،8،50 تنی و در فشار کاری 2.5 بار ،6 بار ، 8 بار ، 16 بار و 32 بار عرضه می گردد.

اجزا مخزن کرایوژنیک

اجزا مخزن کرایوژنیک

این مخازن مجهز به شیر اطمینان، شیر تخلیه فشار بین دوجداره، شیر ورود و خروج مایع، شیر تخلیه گاز و فشار هستند و بر روی تمام مخازن کرایوژنیک شیر خلا نصب می شود. شیرآلات مخصوص دمای تانک های کرایوژنیک هستند و کیفیت جوش مخازن توسط تست غیر مخرب آزموده شده و مخزن کرایوژنیک پیش از تحویل به مشتری، تست هیدرواستاتیک می شود. این مخازن به صورت عمودی و افقی مورد استفاده قرار می گیرند که  عموما قرارگیری آن ها در محل نصب، عمودی است که به اشغال فضای کمتر کمک می‌کند. مخازن کرایوژنیک دارای ظرفیت 60 تا 66000 لیتر و حجم های 1،2،6،8،50 تنی می باشند. این مخازن باید تقریبا 40 سال عمر کاری داشته باشند. هنگامی که قصد خریداری مخازن کرایوژنیک را دارید به سوالات و نکات زیر توجه کنید:

1-

آیا دلیل خرید مخزن کرایوژنیک مقطعی است یا دائم؟

2-

آیا محلی برای نصب مناسب مخزن کرایوژنیک وجود دارد؟

3-

میزان مصرف روزانه گاز مایع چه مقدار است؟

دلایل استفاده از مخازن کرایوژنیک

با توجه به رشد و توسعه ی محصولات کرایوژنیک، اغلب صنایع بنا به دلایل ذیل ترجیح می دهند که تا حد امکان از این محصولات بنابر دلایل زیر استفاده کنند:

1-

فشار کاری مخازن بر حسب نوع کارکرد تنظیم می گردد در صورتی که کپسول های گاز دارای فشار کاری 120 تا 200 بار می باشند که این به معنای ریسک بالای کار با آنها است.

2-

مخازن ثابت کرایوژنیک با استفاده از ماشین های حمل در بازه طولانی تر (1ماه الی 2 ماه) شارژ می شوند در صورتی که کپسول های گاز روزانه و یا هفتگی باید شارژ شوند.

3-

هزینه شارژ مخزن کرایوژنیک به طور میانگین 3/1 قیمت شارژ کپسول است.

4-

این مخازن نیاز به تست ایمنی بدنه ندارند.

مخازن کرایوژنیک

انواع مخزن کرایوژنیک

به طور کلی مخازن کرایوژنیک براساس نوع مخزن به موارد زیر طبقه بندی می شوند:

1-

مخزن مخصوص پمپ‌های گاز که دارای تبخیرکننده می باشند.

2-

مخزن استوانه‌ای شکل جهت حمل و نقل آسان

3-

پایه‌دار با قابلیت جابه‌جایی

4-

مخزن ثابت

شرکت گاز اردستان با در نظر گرفتن ایمنی و کیفیت و نیاز مشتریان تامین کننده انواع مخازن کرایوژنیک در حجم های متفاوت در برند های معتبر همراه با گواهینامه می باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت قیمت مخازن میعانات گازی با واحد بازرگانی شرکت گاز اردستان به شماره 03133863330 تماس حاصل فرمایید .

مقالات مرتبط
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Telegram

گاز مایعمخازن کرایوژنیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

+ 61 = 70