گاز هیدروژن

نماد شیمیایی H2 (هیدروژن) از واژه یونانی hudôr یعنی “آب” و gennen یعنی “تولید کننده” گرفته شده است. یک عنصر شیمیایی با عدد اتمی 1 و جرم اتمی این عنصر ۱٫۰۰۷۹۴ u و تراکم 0.00008988 گرم در هر سانتی متر مکعب و نقطه ی ذوب 434.7- درجه فارنهایت و 259.34- درجه سانتی گراد و نقطه جوش  423.2- فارنهایت و 252.87 درجه سانتی گراد و چگالی کمتری نسبت به هوا می باشد و به عنوان ساده‌ ترین عنصر شناخته است و عنصری است که در شرایط فشار و دمای استاندارد بی‌رنگ، بی‌بو، بی‌مزه، نا فلز، غیرسمّی یک ظرفیتی، گازی دو اتمی و بسیار آتش‌ گیر می باشد. هیدروژن سبک‌ترین عنصر در جهان است و بیش از دیگر عنصرها می‌ توان آن را به صورت آزاد در طبیعت پیدا کرد.

فروش گاز هیدروژن:

شرکت گاز اردستان، ارائه دهنده ی گاز هیدروژن با خلوص 5 و 5.5 و 6 در مخازن استاندارد و سیلندرهای  40 و 50 لیتری و همچنین قیمت مناسب می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت قیمت گاز کربن دی اکسید با واحد بازرگانی شرکت گاز اردستان تماس حاصل فرمایید. 

مشخصات فیزیکی و شیمیایی گاز هیدروژن:

هیدروژن فراوان ترین عنصر موجود در جهان، به طوریکه 75% جرم مواد طبیعی از این عنصر ساخته شده و بیش از 90% اتم‌ های تشکیل دهنده آنها اتم‌ های هیدروژن است. عنصر هیدروژن را می توان با بیشتر عنصرها ترکیب کرد و می‌ توان آن را در آب و تمامی ترکیب‌ های آلی و موجودات زنده پیدا کرد؛ ولی در طبیعت در روی زمین به سختی می‌ توان تک اتم هیدروژن را پیدا کرد. فرآیندهای همجوشی هیدروژن مقادیر عظیمی از انرژی را آزاد می کنند زیرا آن ها اتم های هیدروژن را برای تشکیل هلیوم ترکیب می کنند و از سوختن آن آب پدید می‌ آید که دلیل نامگذاری هیدروژن به دلیل وجود همین ویژگی، به معنی آب ‌ساز در زبان یونانی است. هیدروژن در فاز فلزی، یک ماده تباهیده می باشد و در این فاز، هیدروژن به شکل یک رسانای الکتریکی رفتار می‌کند. حالت های گوناگون هیدروژن، هیدروژن فشرده، هیدروژن مایع، هیدروژن دوغاب، هیدروژن جامد  و هیدروژن فلزی می باشد.

طرز تهیه ی هیدروژن:

هیدروژن منابع مختلفی دارد که به دو دسته تقسیم می شود آزمایشگاهی و صنعتی. دسته آزمایشگاهی شامل روش های واکنش شیمیایی هستند و صنعتی که از فرایندهای صنعتی تولید می شود. روش های تولید هیدروژن عبارتند از:

1-

تولید هیدروژن در نتیجه ی واکنش سدیم هیدروکسید (سود) با آلومینیوم

2-

تولید هیدروژن در نتیجه واکنش هیدروکلریک اسید با فلز روی

3-

تولید هیدروژن بر اثر تجزیه هیدروکربن ها به کمک حرارت

4-

تولید هیدروژن در اثر برقکافت یا الکترولیز آب

5-

تولید هیدروژن در اثر استفاده گرافیت

یکی از بهترین روش های تولید هیدروژن در صنعت؛ جداسازی هیدروژن از هیدروکربن ها است ولی در صنعت از گاز طبیعی استفاده می شود.
برای این کار بخار آب در دمای  700 تا 1100 درجه سانتی گراد با سوخت های سنگواره ای (گاز متان) که در گاز طبیعی وجود دارد واکنش داده می شود، که مخلوط گاز کربن مونوکسید و هیدروژن به وجود بیاورد که گاز آب یا گاز سنتز می گویند و برای تهیه هیدروژن قابل استفاده است.
که جداسازی و خالص سازی هیدروژن در فشار بالاتر (20 اتمسفر) بهتر صورت می گیرد.

گرید و خلوص هیدروژن:

گرید: میزان خلوص گازهای خالص را مشخص نموده و هر چه گاز دارای گرید بالاتری باشد، خلوص بالاتری را نیز داراست. گرید و ناخاصی گازها در جدول زیر آورده شده است:

شرکت گاز اردستان تامین کننده و فروشنده گاز هیدروژن صنعتی و آزمایشگاهی با خلوص (گرید) زیر می باشد:

گرید: میزان درجه ای هستند که به طور کلی نشان دهنده خلوص مواد شیمیایی است.

گرید

ناخالصی

درج خلوص

5

10

99.999%

5.5

5

99.9995%

6

1

99.9999%

تاریخچه هیدروژن :

 هیدروژن ابتدا در اوایل قرن شانزدهم کشف شد،که وقتی آهن و اسید سولفوریک به هم می پیوندند؛ یک گاز قابل اشتعال ایجاد می شود. با گذشت زمان در سال 1766 هنری کاوندیش گاز را با استفاده از روش های مختلف و گازهای قابل اشتعال یادآور شد. در سال 1781، کاوندیش و وات توانستند که هنگام تولید گاز در هوا، آب تولید کنند. سال ها گذشت تا سرانجام شخصی به نام لاوازیه در سال 1779 پس از معلوم شدن ترکیب آب؛ نام هیدروژن را پیشنهاد کرد. همچنین حرف H به عنوان علامت شیمیایی توسط برزلیوس پیشنهاد شده است.

نکات ایمنی :

هیدروژن بسیار آتش‌گیر است و می‌تواند در هوا و در بازه گسترده‌ای از غلظت، میان ۴٪ تا ۷۵٪ حجمی، بسوزد.

H2 (g) + O2 (g) → 2 H2O (l) + Q2

حاصل واکنش آب به همراه گرما و انرژی بالا است. دمای آتش گیری گاز هیدروژن ۵۰۰ درجه ی سانتیگراد یا ۹۳۲ درجه فارنهایت است، از شعله ی سوختن ( هیدروژن – گاز اکسیژن خالص) پرتوهای فرابنفش تابیده می‌ شود که با چشم قابل دیدن نمی باشند.
کار کردن با گاز هیدروژن با توجه به خطراتی که دارد؛ می بایست با رعایت تمامی نکات ایمنی و با نهایت دقت و احتیاط صورت پذیرد.

بارگیری و حمل و نقل سیلندرهای گاز هیدروژن با سیلندرهای گازهای اکسنده ممنوع می باشد.

هیدروژن می‌تواند با هر عنصر اکسید شده‌ای وارد واکنش شود، همچنین امکان دارد که در دمای اتاق به صورت خود به خودی واکنش دهد و در صورت وجود هالوژن ها از جمله گاز کلر و فلوئور، هالیدهای هیدروژن (هیدروژن کلرید و هیدروژن فلوئورید) که اسید های خطرناکی هستند، را به وجود می آورد. در محیطی هم که گاز اکسیژن نباشد حضور گاز هیدروژن باعث خفگی می شود و چون گازی بدون رنگ و بو است حتما باید با دقت و تهجیزات مخصوص، غلظت آن در محیط کنترل شود.

خطرات گاز هیدروژن:

تماس گاز هیدروژن با چشم:

ممكن است به سبب خروج  گاز هیدروژن از مخزن تحت فشار، سرما ايجاد شود و در تماس با چشم سبب يخ زدگي و ناراحتي گردد. فرد مصدوم باید به هوای باز منثقل شود و به پزشک مراجعه فرمایید.

تماس گاز هیدروژن با پوست:

در اثر سوختن گاز هیدروژن، بخش آسيب ديده را زير آب سرد خنك كنيد، و از باند استريل برای پوشاندن محل استفاده كنيد و چنانچه از ناحيه صورت، گلو، سر و يا سينه دچار سوختگی شده باشد و ممكن است راه تنفسي مسدود شود، بايد فرد مصدوم را فوراً به بیمارستان منتقل شود.

تنفس گاز هیدروژن:

فرد مصدوم را به هوای آزاد ببريد درصورت ايست تنفسي به فرد اكسيژن مصنوعی داده و درصورت ايست قلبی، عمليات احياء قلبي ريوی انجام دهيد.

خوردن گاز هیدروژن:

خوردن گاز هیدروژن كه در دما و فشار معمولي بصورت گاز است، امكان ندارد.

خاموش کردن آتش گاز هیدروژن امکان پذیر نیست؛ لذا در ابتدا شير محل نشتی را سريعا ببنديد و همه افراد را از محل خارج كنيد. از پودرخشك، گاز دي اكسيد كربن، اسپری آب و كف برای خاموش كردن آتش  و خنک کردن مخازن دیگر می توانيد استفاده كنيد.

احتياطات جابجايی: هرگز از گاز هيدروژن در نزديكی جوشكاری، شعله های باز و يا سطوح داغ استفاده نكنيد. هيچگاه بمنظور افزايش سرعت تخليه گاز هیدروژن، سيلندر را حرارت ندهيد. اين سيلندرها را با دست های چرب و روغنی حمل نكنيد تا از صدمات فیزیکی جلوگیری شود. سيلندرها را بصورت عمودی و كاملاً حفاظت شده در برابر افتادن و ضربه خوردن در محل خشك و خنك انبار شود. از كشيدن و سر دادن و غلتاندن سيلندر حاوی گازهیدروژن روی زمين خوداری كنيد. كلاهك سيلندر را هرگز برنداريد.

کاربرد هیدروژن :

این گاز پرکاربرد ترین گاز در صنعت می باشد که از کاربرد های آن می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

1-

استفاده از گاز هیدروژن در دستگاه هیدروژن در دستگاه های انالیز بویزه در دتکتور FID دستگاه کروماتوگرافی گازی GC و …

2-

استفاده برای هیدروژن مایع در تحقیقات سرمایشی مانند مطالعات ابررسانایی

3-

استفاده به عنوان خنک کننده ژنراتورها در نیروگاه های برق

4-

استفاده در هیدروژن کردن چربی و روغن ها

5-

استفاده در تولید گاز آمونیاک در فرایند هابر

6-

استفاده برای تولید اسید هیدروکلریدریک

7-

استفاده در احیای سنگ معدن فلزی

8-

استفاده برای گوگرد زدایی آبی

9-

استفاده در تولید الکل (متانول)

10-

استفاده برای سوخت موشک

11-

استفاده برای  الکل زدایی آبی

12-

استفاده برای هیدروکرکینک

13-

استفاده برای جوشکاری

خرید سیلندر | کپسول هیدروژن و قیمت هیدروژن:

هیدروژن با گرید 5 و 5.5 و 6 در سیلندرهایی با فشار و حجم دلخواه قابل عرضه است.

جهت تهیه و خرید کپسول هیدروژن با خلوص و کیفیت بالا به صورت جزئی و کلی و همچنین تامین هیدروژن، تهیه انواع تجهیزات، لوازم وابسته به آن (سیلندر هیدروژن، پالت هیدروژن و …) و دریافت قیمت کپسول هیدروژن با واحد بازرگانی شرکت گاز اردستان به شماره 03133863330 تماس حاصل فرمایید.

گاز های خالصگاز هیدروژن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

− 2 = 1